tuin in het bos

historie

Tuin in het Bos is gelegen in het “Landgoed Kamersven”. Dit landgoed is ongeveer 100 hectare groot en maakte vroeger deel uit van het Landgoed Hugten. Samen met aangrenzende beschermde natuurgebieden vormt het een 1500 hectare groot bos.  

Begin jaren 30 is op de oorspronkelijke heidegrond een naaldbos aangeplant  voor de mijnbouw. De dennen werden kort op elkaar geplant. Dan ontstaan lange kale stammen, omdat de kruinen zich omhoog vechten voor een beetje licht. Dennenhout kraakt onder belasting en waarschuwt de mijnwerkers bij dreigende instorting van de mijngang.

Toen in 1955 Philips zich in Maarheeze vestigde werd zij eigenaar van dit deel van het bos, bedoeld voor woningbouw voor het kader. Hier is echter nooit gebruik van gemaakt. In de jaren zeventig heeft van Grootel’s Bouwmaatschappij hier alsnog een plan ontwikkeld voor woningbouw. In het Kamersven staan nu 91 woningen verspreid in het bos, met een totaal aan perceeloppervlak van ca 17 hectare. Het bijzondere in dit plan is, dat de Vereniging Landgoed Kamersven, bestaande uit alle woningbezitters, eigenaar is van het tussenliggende bos.

Meer informatie over het landgoed kunt u vinden in het boekje van Fred Ameling: “25 jaar Vereniging Landgoed Kamersven”.